Mummina olin luvannu hualehtia lauantaina pojanpojan lapsista, kun perheen aikuuset meni töihin. Päätettihin paapan kans, jotta lähäretähän tyttären lua kaupungin kaukaasehen osahan Perniöhön. Siälolis Rautakauppiahan lapsillekin leikkiseuraa ja voitaas paistaa makkaraa ulukona.

Meirän paapan tuntien, mä tiäsin nottei se  siälä kauaa viihry, mutta ajattelin notta tulukohon ny mukahan, kun silloli lomakin alakanu. Niin siinä kävi, jotta jouruun viämähän hänet kotia  makkaranpaiston ja kahavin jäläkehen. Kotona käymisen jäläkehen ajoon takaasin hakohon nua Raitakauppiaan tenavat meille. No perille päästyäni mulloli sellaanen tutina housuus, jotta saan mukuloota enemmän kun kaksi mukahani ja viälä yäkylähän. Tua tutina housuus piti paikkaansa ja yks sun toinen Kuparilinnan lapsista halus kans matkahan. Pakattihin paapan maasturi viirellä lapsenlapsella ja momma rattihin.

Lämmitettihin sauna ja kylyvettihin ensin pikkulikkojen kans, sitten likat pyyhkeesihin käärittynä paapan viärehen saunakamarihin orottamahan, jottoon kylypeny kaharen poijaan kans ( 5 ja 6 v) sekä meirän varhaismurrokses olevan koululaasen lady Kepulan kans. Poijaat istuu lautehilla kun nolis 20 v ja keskusteli juaren saunalimsaa aina välillä. Välillä tultihin suihkun alle ja taas keskustelemahan lautehille. Kylloli hauska seurata nuata kahta, noli ottanu miähistä mallia. Lady Kepula ei kauaa niiren kaharen kans jaksanu olla kun sille tuli kuumuures huano olo vai tuliko limsasta, mene ja tiärä. Itte olin vahtimas välillä saunan pualella ja välihin suihkun pualella.

Saunan jäläkehen nua viis sai riahua viälä tunnin. Leikkivat eläänleikkiä, milloon oltihin kissoja ja milloon hevosia. Esimurroksesta ei ollu tiatuakaan, lady 8v konttas muiren mukana.

Sitte tuli kello jo kymmenen illalla ja mä ilimootin kirjanlukusession alakavan. Peti mukuloolle oli petattu paapan ja momman makuuhuanehen lattialle isoon petauspatjan päälle. Siälä noli kun sillit sualas ja Lady 8v ilimootti lukusession jäläkehen haluavansa nukkua. Nuaremmat ei tahtonu asettua millään sinne petin pahanoolle nukahtamista varten. Ilimootin niille, jottei oo mökille asiaa momman ja paapan kans, jos ne ei halua rauhoottua ja käyttäätyä niinkun kuuluu. Vähän aikaa oli hilijaasta ja sitten se taas alakoo.

Petin viimeesimmästä seinustanviäreesestä nurkasta kuuluu Pikkulady 3 v: n (Kuparilinnan nuarin) Huamaatus: " kannattaas olla hilijaa ja nukahtaa jotta päästään mökille kesällä". Tuli hilijaasta ja yks sun toisensa jäläkehen nukahrettihin, Kuparilinnan prinssi viimeeseksi, kun hänellä on aina niin palijon mommalle asiaa.

Sunnuntai alakoo menos ja melskehes. Syämisen jäläkehen ulos leikkimähän ja rakentamahan poikien ja Lady Kepulan kans lumilinnaa. Paappa hualehtii kotia leikkivistä pikkunaisista sisällä. Meni tovi siihen, kun paappa ilimestyy kysymähän - " mikä tämä on?"- ja silloli käres huulikiiltotuubi. Kerroon mikä soon ja sanon sen olevan suhteellisen viaton meikkiväline. Nämä Kuparilinnan ja Rautakauppiaan piänet ladyt (3 ja 3 1/2 v ) on kovia kokeelemahan meikkiä. En oo niiltä sitä kiältäny ja vaaralliset meikit on laittettu niin notta ne ei niitä saa otettua. Sitte nua likat oli löytäny viälä omat aurinkolasinsa ja kun menin kattomahan onko suurempia  torumisen aihehia, niin sisälle tulles oli vastas kaks niin ihanaa ilimestystä käsilaukkujen ja lakkiensa kans, huulikiiltoa huulet ja niiren ympärykset täs ettei ollu torumisella sijaa. Leikit leikittihin ja sitten taas syätihin. Iltapäivällä mukulat sai vanhempansa hoitamahan ja suunnitelmis oli lähtiä jäähallille klo 18.

Sunnuntai-ilta meni jäähallis kattomas Rautakauppiahan jääkiakkopeliä ja sitten mukulat lähti kotia.

Päiväunet mukuloolta jäi nukkumatta kahtena päivänä ja saatimpahan momma ja paappa taas pyärryksihin sen viikonloppun muistojen kans. Meirän elämää viikonloppu taas rikastutti. Onkin ollu pitkähän hilijaasta. kun ei nua Kuparilinnan mukulakkaan oo ollu hoiroos pitkähän aikahan.